duminică, 26 aprilie 2009

Alţi 20 de morţi şi sute de îmbolnăviri ca urmare a gripei porcine din Mexic

Autorităţile mexicane au anunţat, în ultimele 24 de ore, că gripa porcină a provocat, după toate probabilităţile, moartea a încă 20 de persoane şi sute de noi îmbolnăviri, inclusiv în SUA, relatează AFP.

Ieri, autorităţile mexicane vorbeau de 68 de decese suspecte, dintre care 20 dovedite, provocate de virusul gripei porcine. Ulterior, ministrul mexican al sănătăţii a anunţat că există 81 de decese "probabile", numărul celor dovedite rămânând constant.

Până în prezent 1.324 de bolnavi au fost puşi sub observaţie medicală.

Subliniind că niciun deces nou nu s-a înregistrat în capitală în ultimele 24 de ore, autorităţile mexicane au înăsprit măsurile de prevenire a unei epidemii: Preşedinţia a decretat izolarea bolnavilor şi dreptul autorităţilor de a intra "în orice clădire" pentru a lupta împotriva propagării bolii, dar şi controlarea călătorilor, bagajelor şi mărfurilor.

Guvernul a alocat 450.000 de dolari pentru această situaţie, relatează Reuters.

Biserica Catolică din regiunea capitalei a anunţat anularea slujbelor de duminică, după ce ministrul sănătăţii a cerut suspendarea tuturor reuniunilor publice, indiferent dacă sunt culturale sau sportive.

Şcolile şi universităţile, închise de vineri, nu îşi vor relua activitatea înainte de 6 mai. Măsura de referă la capitală, care numără 20 de milioane de locuitori, regiunea acesteia şi cea vecină, San Luis Potosi, unde a fost detectat al doilea focar ca mărime după cel din Mexico City.

Virusul are "în mod clar un potenţial pandemic", iar evoluţia situaţiei este imprevizibilă, a declarat la Geneva directoarea generală a OMS, Margaret Chan.

Noul virus se propagă şi nu poate fi ţinut sub control, au confirmat şi autorităţile sanitare americane. Câteva ore mai târziu acestea au anunţat că au fost descoperite două cazuri noi în Kansas şi venirea unei echipe de experţi medicali din Mexic pentru a lucra cu specialiştii locali.


Sursa : http://www.adevarul.ro/articole/alti-20-de-morti-si-sute-de-imbolnaviri-ca-urmare-a-gripei-porcine-din-mexic.html

Epidemia de gripa porcina ar putea fi cea mai devastatoare din ultimii 100 de ani !

Alertă în Mexic şi Statele Unite, din cauza gripei porcine, care s-a transmis la om. În Mexic, aproape 70 de oameni au murit şi alţi 900 ar putea fi infectaţi. Iar în Statele Unite, centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor a confirmat că toate cele opt cazuri, înregistrate în Texas şi California, sunt provocate de acelaşi virus. Acesta se transmite de la om la om şi este deosebit de periculos. Reprezentanti ai autoritatilor sanitar-veterinare din Texas, afirma sub protectia anonimatului faptul ca, daca nu se iau masuri urgente si nu se instituie carantina asupra zonelor din Mexis si USA unde sunt deja, neoficial, peste 10000 de persoane atinse de epidemie, s-ar putea ca aceasta sa devina cea mai devastatoare din istoria ultimilor 100 de ani, datorita modului rapid de transmitere, cu mult mai rapid decat cel al gripei aviare sau in cazul bolii vacii nebune. Se recomanda de asemenea tuturor natiunilor care au importat carne de porc sau produse din carne de proc provenite din Mexic sau Texas si California, sa le distruga imediat.

Virusul vinovat de această epidemie a suferit o mutaţie şi s-a transmis de la porc la om. Gripa porcină este o boala infecţioasă extrem de contagioasă. Medicii americani au înfiinţat centre operative de urgenţă şi analizează tulpina virusului. Ei au reuşit până acum să identifice o tulpină aviară, două porcine şi una umană. În Statele Unite nu s-au înregistrat decese, dar opt oameni au fost contaminaţi şi sunt ţinuţi sub supravegherea atentă a medicilor.

Medicii ameriani recunosc că sunt foarte îngrijoraţi de această situaţie. "Înţelegem că oamenii sunt îngrijoraţi în legătură cu această situaţie. Am primit semnale de la populaţie care este îngrijorată aşa cum suntem şi noi. Îngrijorarea noastră s-a amplificat în lumina noilor informaţii pe care le-am primit."

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se teme că noua tulpină a virusului gripei porcine ar putea dea naştere unei pandemii: "Nu ştim dacă acest virus al gripei porcine sau un alt virus gripal va produce următoarea pandemie. Oamenii de ştiinţă din întreaga lume continuă să monitorizeze acest virus şi iau foarte în serios ameninţarea pe care acesta o ridică."

Situaţia din Mexic este foarte gravă. Aici, numărul victimelor este în creştere. Cursurile au fost suspendate în şcolile din capitala Ciudad de Mexico. Preşedintele mexican, Felipe Calderon, şi primarul din Mexico City, Marcelor Ebrard, şi-au suspendat programul oficial, pentru a gestiona situaţia de urgenţă.


Sursa articolului :
http://www.urbaniulian.ro/2009/04/25/epidemia-de-gripa-porcina-ar-putea-fi-cea-mai-devastatatoare-din-ultimii-100-de-ani/

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Tort de clatite cu spanac

Am pregatit aceasta reteta pentru prima oara zilele trecute ; initial aveam de gand sa incerc o placinta cu spanac dar intamplator am descoperit acesta reteta pe bubulinmania.blogspot.com.
Sotul meu cand m-a vazut ca fac la clatite abia astepta sa infulece cateva clatite cu ciocolata si a fost foarte dezamagit cand a constat ca "stricasem " clatitele cu spanacul...dar... dupa ce a mancat prima portie a mai cerut inca doua :)
Asa ca mii de multumiri bubulinmania pt acesta reteta .


Petru clatite avem nevoie de :
  • aproximativ 1 1/2 cana faina
  • 3 uoa
  • un praf de sare
  • 2 cani de lapte
  • 30 de grame unt - care se topeste in tigaie i apoi s eincoporeaza in coca de clatite
Din canitatile de mai sus ies 10 clatite in tigaie de 26 cm ( potrivita )
Pentru a castiga timp , in timp ce se coc clatitele pregatim spanacul .

Pt umplutura avem nevoie de :
  • 400 -500 g de spanac ( prospat sau congelat )
  • 200 g smantana
  • aprox 1/2 cana lapte
  • o lingura de faina
  • o lingura pesmet
  • o bucatica de unt
De asemenea mai avem nevoie de :
  • 1 ou
  • parmezan sau cascaval ras
  • un pic unt
Cum procedam :
Se fierbe spanacul in apa usor sarata ( aprox 5- 6 minute dupa ce a dat apa in clocot ) . Se scurge de apa , se toaca si se amesteca cu jumatate de smantana, cu untul , laptele , fina si pesmetul si se pune la foc mic, amestecand in cand in cand , aproximativ 10 minute .
Adaugati conimente dupa gust : un praf se sare si /sau vegeta.



Se unge cu unt un vas de Jena si sezati pe rand o clatita , un strat de spanac , si tot asa pana terminati clatitele ; ultima trebuie sa fie clatita .
Deasupra se toarna amestecul format din smantana , ou batut si smantana si se presara o mana de parmezan sau cascaval ras.
Se da pentru 15-20 minute la cuptorul preincalzit, atat cat sa se inchege oul si cascavalul .
Este execelent cu rosii stropite cu putin ulei si piper

marți, 21 aprilie 2009

Ciocanele de pui in fulgi de porumb

Trebuie sa recunosc ca-mi plac enorm de mult ciocanele preparate astfel , dar pt ca sunt foarte bogate in calorii pregatesc aceasta reteta foarte rar .
Eu pregatesc intotdeauna pentru 4 persoane ; Daca va place reteta puteti adapta cantitatile in functie de necesitati .
Avem nevoie de :

  • 8 ciocanele
  • 2 oua
  • 2 linguri faina
  • 1 punga fulgi de porumb
  • sare, piper
  • ulei pentru prajit




Cum procedam:
Ciocanelele se curtata de piele, se spala si se usuca usor cu un prosop de hartie , apoi se condimenteaza si se lasa deoparte.

Intr-un vas amestecam bine ouale cu faina si un praf de sare.
Fulgii de porum ii sfaramam si punem o parte din ei pe o farfurie . Trecem apoi cate un ciocanel prin amestecul de ou , il tavalim bine prin fulgii de porumb si-i punem imediat in tigae la prajit , la foc mic.

Se rumenesc frumos si sunt foarte gustosi . Se pot servi doar cu o simpla salata , in functie de sezon sau le puteti alatura diverse garnituri .

Sufle de cartofi

Am pregatit aceasta reteta cu ceva timp in urma si am tot amanat postarea ei din diverse motive . Astazi insa m-am hotarat sa nu mai aman pentru ca ar fi pacat sa se piarda asa bunate... :).
Sufle- ul de cartofi este foarte bun indiferent daca il serviti ca si garnitura sau ca atare , insa neaparat sa nu lipseasca rosiile de langa el .

Avem nevoie de :

  • 6 cartofi potriviti
  • 3 oua
  • 100 g telemea si 100 g cascaval sau, daca nu avem cascaval , 200 g telemea
  • 1 pahar lapte
  • 2 linguri margarina sau 2 linguri ulei
Cum procedam :

Cartofii se curata , se spala , se taie in patru felii pe lungime si se pun la fiert. De cand incepe apa sa clocoteasca, in vase obisnuite fierb in 20 -25 minute.
In timp ce fierb cartofii, intr-un castron dam pe razatoarea mare telemeaua si cascavalul. Apoi strecuram cartofii si ii pasam bine ca pentru piure.Adaugam si laptele si obtinem un piure. Peste
acest piure punem branza rasa si cascavalul, cele 3 oua batute bine si margarina sau uleiul .
Amestecam bine totul si apoi punem acest amestec intr-un vas de Jena sau o cratita simpla si il dam la cuptor , la foc potrivit.
Este gata cand e frumos rumenit , in aproximativ o ora .

marți, 14 aprilie 2009

Placinta cu mere ca la bunica

Imi doream de mult sa incerc aceasta reteta si-mi era teama ca nu-mi va reusi . Dar acum, dupa ce am facut-o pt prima oara si copilasii mei au fost asa incantati de ea incat cu siguranta o voi mai incerca , mai ales ca mie chiar imi starneste amintiri din copilarie ...
Dar sa lasam melacolia si sa trecem la treaba !
Pentru aceasta minunata placinta avem nevoie de :
  • 1 kg mere
  • 50 g gris sau pesmet
  • 4 linguri zahar
  • scortisoara
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 cana apa
  • 1 praf de sare
  • faina
  • ulei cca 100 ml



Cum procedam :
Faina , sarea si apa se amesteca, framantandu-se bine. Se obtine o coca vartoasa, din care se intinde o foaie groasa cam de 1 cm . Peste aceasta foaie se intinde cu lingura o pasta obtinuta in 2 linguri faina amestecate cu 100 g ulei, apoi se ruleaza si se lasa pe masa la temperatura camerei cam 30 minute.


Intre timpt pregatim merele. Le spalam si le radem pe razatoarea mare. Apoi amestecam merele rase cu gris sau pesmet, scotisoara, zahar si zahar vanilat.

Din ruloul de coca pe care il avem taiem 4 bucati egale.Luam pe rand cate una din cele 4 bucati de coca din care intindem o foaie pe cat posibil dreptunghiulara ( mie nu prea mi-a iesit , dar a fost ok ) cat de subtire se poate. Cu cat mai subtire cu atat mai bine . Luati apoi 1/4 din compozitia de mere si intindeti pe suprafata foii apoi rulati . Ruloul rezultat il asezati in tava. Daca este mai lung decat tava il puteti taia in doua . Procedati la fel si cu celelalte bucati de coca . Mie mi-a iesit exact o tava de aragaz ( de mentionat ca eu am un aragaz mai micut ) ; dar chiar daca nu se umple tava nu este nici o problema .
Se pune tava la cuptorul incins dinainte , la foc mijlociu .
Placinta este gata in aproximativ 40- 50 minute .
Dupa ce scoate tava de la cuptor este necesar sa o acopertiti cu un prosop si lasati placinta se se raceasca in acest fel ; abia apoi o puteti portiona.

Avertisment: Ouă ieftine, dar cu hormoni


Peste 90% dintre ouăle comercializate în România conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive pentru sănătate. Înainte de a merge la cumpă­rături pentru Paşti, învăţaţi să deosebiţi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase.
de Oana Antonescu

13/04/2009



În România, aproape toate ouăle comercia­lizate provin de la găini crescute în baterii, pe o suprafaţă mai mică decât o coală de hârtie şi hrănite cu furaje chimizate. Potrivit prof. doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, aceste ouă conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive pentru sănătate. Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană a propus ca din 2012 ele să fie retrase de pe piaţă.

DESCIFRAŢI CODUL!
Avem şi opţiuni mai sănătoase, iar pentru a deosebi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase nu trebuie decât să interpretaţi cifrele inscripţionate pe ele. Astfel, pe lângă termenul de garanţie, oul este inscripţionat şi cu un cod de cifre (uneori mai puţin lizibil), pe care nu ar trebui să îl trecem cu vederea, pentru că el oferă informaţii foarte importante cu privire la calitatea produsului.

Există patru categorii de ouă care, potrivit reglementărilor UE, pot fi comercializate. Această clasificate se face în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor de la care provin ouăle, iar marcarea respectă standardele europene.

Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Concret: ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii şi reprezintă, din păcate, peste 90% dintre ouăle comercializate în România.

Ouăle care provin de la găini crescute pe sol sunt marcate cu cifra 1, cele de la păsările dezvoltate în aer liber cu cifra 2, iar cele ecologice - cu 0. Acestea din urmă sunt cele mai sănătoase, subliniază profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Dar şi preţul ouălor ecologice este mai mare. În supermarketurile din ţara noastră se găsesc de obicei doar ouă de baterie şi ecologice. În ţara noastră, producţia de ouă de la găini crescute pe sol este foarte scăzută.

PROTECŢIA ANIMALELOR
Mai multe lanţuri de supermarketuri din Eu­ro­pa au renunţat deja la ouăle provenite de la găini crescute în baterii în favoarea celor de la găini crescute pe sol. Această schimbare vine şi ca ur­mare a presiunilor exercitate de organi­zaţiile pentru protecţia animalelor, care mili­tează de mai mulţi ani pentru modificarea con­diţiilor de creştere a găinilor. Aceste organizaţii susţin că tratamentul la care sunt supuse găinile este de două ori condamnabil: agresează păsările şi re­prezintă un atentat la sănătatea consumatorilor.

Articol preluat din Jurnalul National : http://www.jurnalul.ro/stire-alimentatie-sanatoasa/avertisment-oua-ieftine-dar-cu-hormoni-504304.html

miercuri, 8 aprilie 2009

Ciorba de stevie

In aceasta primavara mi-am propus sa fac abuz de verdeturi : stevie , spanac , urzici . Chiar daca nu sunt foarte agreate de toata lumea aceste plante sunt o sursa de sanatate indiscutabila .
Ciorba de stevie se prepara foarte usor si intr-un timp scurt :30- 35 minute.


Avem nevoie de :
  • 20 frunze de stevie
  • 2 cepe
  • 1 lingura vegeta
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 2 morcovi
  • 1 legatura verdeata
  • 50 ml smantana

Cum procedam :

In oala in care se va fierbe ciorba se va cali in ulei si putina apa ceapa tocata marunt impreuna cu morcovul ras pe razatoarea mare .



Dupa 3- 4 minite se adauga frunzele de stevie dupa ce au fost oparite si tocate. Se lasa sa fiarba 10-15 minute, se adauga vegeta si pasta de tomate, se mai fierbe 5 minute, se pune verdeata tocata marunt si se opreste focul . Se serveste calda, cu smantana .

luni, 6 aprilie 2009

Salata orientala

Salata orientala se poate prepara in multe feluri : cu sau fara maioneza , cu castraveti acri , in functie de sezon si gusturi . Am incercat mai multe variante dar personal cel mai mult imi place varinata pe care am s-o prezint in continuare .

Avem nevoie de:
  • 6 catofi fierti in coaja
  • 3 oua fierte tari
  • 1 ceapa mare
  • 4 rosii
  • 3 ardei
  • 2 castraveti
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • 100 g masline
  • cateva picaturi otet de mere
Cartofii si ouale se curata de coaja , se taie feliute subtiri ouale iar cartofii cubulete . Ceapa se taie julien , castravetii si ardeiul feliute subtiri iar rosiile cubulete .














Se amesteca toate ingredientele , se pune uleiul, sare si putin otet si daca constatati ,ca mine ,ca ati ales un vas prea mic , rasturnati totul intr-un vas mai mare :) .
Amestecati si salata este gata !

sâmbătă, 4 aprilie 2009

Briose cu gem si nuci

Am aceasta reteta de la o prietena buna si este ideala atunci cand trebuie sa faci un desert foarte rapid . Eu am facut de acesta data cu nuci si gem de capsuni dar puteti face o multime de combinatii : briose cu ciocolata , cu stafide , etc

Iata de ce avem nevoie :
  • 2 oua
  • 1 1/2 zahar
  • 1 cana lapte sau apa
  • 2 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt
  • 3 cani faina
  • 10-15 nuci pisate
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • ~ 200 g gem
Cum procedam :
Amestecam praful de copt in faina si apoi punem toate celelalte ingrediente , cu execeptia gemului , si amestecam putin cu lingura .
Umplem pe jumatate formele de briose , pe care le ungem in prealabil cu putin ulei, punem cate o lingurita mica de gem pe centru si apoi completam formele cu aluat .
Atentie ! Nu umpleti formele complet deoarece briosele cresc .
Se dau la cuptor la foc mediu ; sunt gata cam in 40 de minute , dar eu le incerc intotdeuna cu o scobitoare .
Din aceasta compozitie mie imi ies 24 de briose .
Au fost pur si simplu devorate !

vineri, 3 aprilie 2009

Ciorba de pui cu legume

Aceasta ciorbica de pui este foarte gustoasa si fiind bogata in legume este si foarte satioasa.

Avem nevoie de :
  • 1/2 kg carne pui (tacamuri , aripi , nu conteaza )
  • 2- 3 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • o punga de amestec legume pt supa
  • verdeta : patrunjel , leustean
  • bors ( de prefrat de casa)
  • vegeta
  • suc de rosii sau bulion
  • obtional : fideluta

Cum procedam :
Spalam carnea de pui si o punem la fiert in apa fierbinte ;
Ceapa , morcovii si pastarnacul ii dam pe razatoare si-i punem sa se inabuse cu o lingura de ulei si 2 linguri de apa . Pt cine doreste poate sa caleasca putin legumele .



Cand s-au inmuiat adaugam o cana de apa si lasam sa fiarba la foc mic . Cand carnea de pui este aproape fiarta, punem supa si carnea peste legumele inabusite , apoi adaugam legumele congelate . Punem un pahar de suc de rosii sau o lingura bulion , adugam o cana de bors si potrivim gustul cu sare si vegeta .
Mai fierebem 5- maxim 10 minute .
La sfarsit adaugam verdeata tocata marunt si gata !