vineri, 30 mai 2014

Pancake sau clatite americane




Pufoase si foarte gustoase.  Sunt ideale pentru micul   dejun, mai ales servite cu  special cu ciocolata si frisca. Dar sunt foarte bune si cu miere sau la  orice alta combinatie v-ati gandi .


Avem nevoie de :

 -1 cana apa minerala
 -1 cana  lapte
 - 2 oua 
 - 2-3 linguri zahar
 - 1 plic praf de copt - 500 g faina 
 - un praf de sare 
 - 2-3 linguri ulei 



  Cum procedam :


 


Intr-un vas inalt amestecam mai intai faina cu praful de copt , apoi adaugam apa minerala , laptele  ( se poate face si doar cu apa minerala ),ouale, zaharul si 1 lingura ulei . Amestecam totul foarte bine sa nu ramana cococloase. Compozitia trebuie sa fie mai groasa decat cea de clatite. 



 Punem tigaia de clatite pe foc si o ungen cu ulei. Turnam cu un polonic sau alta masura din compozitie in tigaie . Daca nu aveti matrite ele vor iesi perfect rotunde. In momentul cand apar gauri deasupra le intoarce-ti . Mai lasati foarte putin si le scoateti din tigai .

 Serviti cu miere, cu ciocolata, cu frisca , cu gem cu orice sunt absolut delicioase .



Pofta Buna !


miercuri, 28 mai 2014

Lasagna cu carne tocata


    De mult aseptam acest moment.... m-am hotarat cu greu, dar in final am trecut la atac. Dupa ce am dat o tura pe net pentru idei si sugestii si indicatii mi-am facut oarecum propria reteta care a fost absolut delicioasa asa ca m-am hotarat sa o impartasesc cu voi .
                                                                              




   Pentru ingredinete avem nevoie de :
  1.       1 pachet foi lasagne 
  2.       sos Bechamel :   4 linguri unt ( margarina),  4 linguri de faina ,1/2 l lapte, 1 lingura cascaval  ras  sau parmezan, sare , piper
  3.        Sos de carne :  500 g carne tocata , 1 ceapa , 2 linguri bulion ( sau de preferat rosii decojite ), sare piper ; putin ulei
  4.      100 g cascaval ras sau parmezan

 Cum procedam :  

 
   Mai intai pregatim sosul de carne  in felul urmator : intr-o tigaie punem carnea la calit. Dupa ce s-a schimbat la culoare adaugam, ceapa mai lasam putin pe foc si adaugam bulion sau rosiile. Dupa cateva clocote  adaugam doua polonice de apa , acoperim si lasam sa fiarba aprox 20 minute.In final trebuie sa ramana foarte putin sos.






    Intre timp punem la fiert in multa apa foile de lasangne si facem si sosul Bechamel : punem untul pe foc, apoi adaugam  cele 4 linguri de faina amestecand continuu , punem laptele  continuand sa amestecam continuu , se pune sare si piper .inainte de a stinge focul presaram cascaval deasupra.






    In acest moment facem ultima operatiune: intr-o tava unsa punem un strat de sos Bechamel si un strat de sos de carne apoi prima foaie de lasangna, continuam cu un strat de sos Bechamel, o foaie de lasangna , spoi un strat de sos de carne. Dupa fiecare strat de carene si sos Bechamel presaram cascaval ( sau permezan).
Ultimul strat trebuie sa fie de Bechamel si presaram cascaval in mod generos. Acoperim tava cu folie de aluminiu si dam la cuptor pentru 20 minute, apoi dam folia la o parte si mai lasam 10 minute.


Pofta buna !



  

miercuri, 21 mai 2014

Ciorba de pui a la grec

 Aceasta ciorba este preferata sotului meu si este varianta perfecta pentru cei carora nu le place ciorba de burta, adica mie. Am reteta capatat  reteta  de la o prietena veche dar  pe atunci nu stiam ca se numeste "a la grec"
Dar sa trecem la treaba !

Avem nevoie de :
  • 1 kg carne de pui (de preferat piept de pui  ) ;
  • o ceapa
  • 1 capatana usturoi
  • eventual un morcov
  • un paharel de smatana
  • 3 galbenusuri de ou
  • vegeta
  • piper
  • 3- 4 linguri de otet ; eu prefer otetul de mere
Cum procedam :
Punem pieptul la fiert cu putina sare ; dupa a fiert il scoatem din oala si adaugam ceapa tocata fin si morcovul intreg ( eu nu am folosit morcov de aceasta data ) si lasam sa fiarba ;
In acest timp curatam carnea  si o tocam marunt , apoi o adaugam in supa,  punem si usturoiul pisat . Cele 3 galbenusuri le amestecam cu smantana si otetul , apoi adaugam peste ele din supa putin cate putin pt a evita coagularea , apoi le adugam la ciorba
Morcovul se scoate . Potrivim de gust cu piper si vegeta si ciorba e gata .
La servire se adauga suplimentar smantana , dupa preferinta si patrunjel.



vineri, 16 mai 2014

Ciuperci umplute cu crema de branza



  Usor, rapid si delicios, un aperitiv cu care putem impresiona usor musafirii. Eu nu am avut musafiri aici dar macar mi-am impresionat sotul ... :)










 Avem nevoie de :
     -  500 g ciuperci champigon 
     -  250 g granza proaspata ( eu am folosit Delaco )
     -  2 catei  usturoi  
     -  2  fire de usturoi
     -  marar
     -  piper
      - sare

  Cum procedam:
   Spalam ciupercile, le curatam  si  indepartam coditele. Le asezam in tava de cuptor una langa alta si le presaram cu sare. Intre timp facem crema de branza in felul urmator: branza proaspata o frecam bine cu sarea si piperul apoi adaugam mararul tocat fin, usturoiul pisat si cel verde tocat marunt si frecam pana se incorporeaza foarte bine. Apoi cu lingurita umplem ciupercile.
   Coditele ramase le spalam bine si le dam cu sare si le punem in tava pe langa ciupercile umplute. La cuptor ies foarte buuune!
    Lasam la cuptor aproximativ 30 minute. Se servesc calde dar sunt bune si reci .





Pofta buna!
  

joi, 15 mai 2014

Sos Tzatziky



 Acest  sos se asorteaza perfect atat cu legume cat si cu carne. Dupa ce am tot gustat in diferite locuri , preparat in diferite feluri, mi-am facut propria reteta  de care sunt foarte incantata .

 Ingrediente :

 - 200 g iaurt
 - 2-3 linguri smantana
 - 3-4 catei de usturoi
 - marar
 - 1/2 castravete lung sau unul micut 

 Am procedat in felul urmator :
  am amestecat 200 g de iaurt cu 2-3 linguri smantana. Jumatate de castravete lung l-am taiat cubulete mici, mici de tot , apoi am pisat 4 catei de usturoi si o legatura de marar tocata marunt . Totul se amesteca bine si se serveste cu pofta...
   Noi am servit cu ciuperci facute pe tigaie  dry cooker . A  fost execelent !

 Pofta buna !