sâmbătă, 26 septembrie 2009
Cuptor cu convectie "Flavor wave Turbo Oven"
marți, 5 mai 2009
Chiftele de carne cu soia
Trebuie sa marturisesc ca de fiecare data cand se iveste prilejul adaug un pic de soia la preparatele mele ; soia este un aliment cu multe virtuti care nu trebuie sa lipseasca de pe masa nimanui .
Astazi am preparat delicioasele chitelute cu care ( de porc ) si soia si au fost foarte apreciate de toti membri familiei ( asta ma include si pe mine :) ).
Avem nevoie de :
- 500 g carne ( eu am folosit decarne de porc , dar se pot face si cu vita sau pui )
- 100 g soia granule
- 1 ceapa
- 5-6 catei usturoi
- 2 oua
- patrunjel
- marar
- piper
- cimbru
- sare
- 2 linguri pesmet
Fierbeti soia conform instructiunilor de pe pachet ; eu adaug intotdeuna si putina vegeta .
Se amesteca toate ingredinetele ; pe o tava cu fina se pm cu lingura chiftelutele ; se dau prin faina pe toate partile se formeaza in mana si se prajesc in ulei incins la foc mic .
Se pot servi ca atare cu diverse garnituri sau le puteti marina exact ca si chiftelele normale numai din carne .
Noi le-am servit cu piure de cartofi si salata de varza alba .
duminică, 3 mai 2009
Portocale umplute
Am gasit reteta de portocale umplute in revista Femeia de azi , dar am modificat cantitatile la jumatate. Mi-a placut ideea si de aceea am incercat-o si eu ; sunt usor de facut si de efect .
Avem nevoie de :
- 4-5 portocale, de preferat cu frunze( eu am improvizat)
- 1 pahar zahar tos
- 1 lingurita coaja rasa de portocale sau lamaie
- 4 linguri faina
- 2 galbenusuri
- 1 pahar apa
- esenta de rom
Scobesti portocalele si scoti miezul .
Amesteci, pe foc mic, faina cu zaharul si apa. Cand se ingroasa adaugi miezul de portocala.
Iei de pe foc, lasi sa se racoresca, apoi adugi o picatura de rom, sucul si galbenusurile.
Umpli portocalele,pui capacul si dai la rece cateva ore.
Poti umple portocalele si cu alte creme, cu budica sau cu inghetata .
sâmbătă, 2 mai 2009
Varza de bruxelles cu pui
- 500 g carne de pui
- o pungulita varza de bruxelles congelata
- o cana de lapte
- o lingura de faina
- 150 g smantana
- putin unt
- sare, piper
Punem puiul putin la inabusit in unt si putina apa si lasam la foc mic a prox .10 minute. Separat amestecam faina cu smantana si laptele si adaugm pe pui . Varza de bruxelles o scoatem din punga, eu am trecut-o printr-un jet de apa rece, si o punem la fiert alaturi de pui . Lasam la foc mic si avem grija sa amestecam din cand incand.Inainte de a opri focul potriviti de sare si piper . Este gata in aproximativ 40 de minute .
duminică, 26 aprilie 2009
Alţi 20 de morţi şi sute de îmbolnăviri ca urmare a gripei porcine din Mexic
Ieri, autorităţile mexicane vorbeau de 68 de decese suspecte, dintre care 20 dovedite, provocate de virusul gripei porcine. Ulterior, ministrul mexican al sănătăţii a anunţat că există 81 de decese "probabile", numărul celor dovedite rămânând constant.
Până în prezent 1.324 de bolnavi au fost puşi sub observaţie medicală.
Subliniind că niciun deces nou nu s-a înregistrat în capitală în ultimele 24 de ore, autorităţile mexicane au înăsprit măsurile de prevenire a unei epidemii: Preşedinţia a decretat izolarea bolnavilor şi dreptul autorităţilor de a intra "în orice clădire" pentru a lupta împotriva propagării bolii, dar şi controlarea călătorilor, bagajelor şi mărfurilor.
Guvernul a alocat 450.000 de dolari pentru această situaţie, relatează Reuters.
Biserica Catolică din regiunea capitalei a anunţat anularea slujbelor de duminică, după ce ministrul sănătăţii a cerut suspendarea tuturor reuniunilor publice, indiferent dacă sunt culturale sau sportive.
Şcolile şi universităţile, închise de vineri, nu îşi vor relua activitatea înainte de 6 mai. Măsura de referă la capitală, care numără 20 de milioane de locuitori, regiunea acesteia şi cea vecină, San Luis Potosi, unde a fost detectat al doilea focar ca mărime după cel din Mexico City.
Virusul are "în mod clar un potenţial pandemic", iar evoluţia situaţiei este imprevizibilă, a declarat la Geneva directoarea generală a OMS, Margaret Chan.
Noul virus se propagă şi nu poate fi ţinut sub control, au confirmat şi autorităţile sanitare americane. Câteva ore mai târziu acestea au anunţat că au fost descoperite două cazuri noi în Kansas şi venirea unei echipe de experţi medicali din Mexic pentru a lucra cu specialiştii locali.
Sursa : http://www.adevarul.ro/articole/alti-20-de-morti-si-sute-de-imbolnaviri-ca-urmare-a-gripei-porcine-din-mexic.html
Epidemia de gripa porcina ar putea fi cea mai devastatoare din ultimii 100 de ani !
Virusul vinovat de această epidemie a suferit o mutaţie şi s-a transmis de la porc la om. Gripa porcină este o boala infecţioasă extrem de contagioasă. Medicii americani au înfiinţat centre operative de urgenţă şi analizează tulpina virusului. Ei au reuşit până acum să identifice o tulpină aviară, două porcine şi una umană. În Statele Unite nu s-au înregistrat decese, dar opt oameni au fost contaminaţi şi sunt ţinuţi sub supravegherea atentă a medicilor.
Medicii ameriani recunosc că sunt foarte îngrijoraţi de această situaţie. "Înţelegem că oamenii sunt îngrijoraţi în legătură cu această situaţie. Am primit semnale de la populaţie care este îngrijorată aşa cum suntem şi noi. Îngrijorarea noastră s-a amplificat în lumina noilor informaţii pe care le-am primit."
Organizaţia Mondială a Sănătăţii se teme că noua tulpină a virusului gripei porcine ar putea dea naştere unei pandemii: "Nu ştim dacă acest virus al gripei porcine sau un alt virus gripal va produce următoarea pandemie. Oamenii de ştiinţă din întreaga lume continuă să monitorizeze acest virus şi iau foarte în serios ameninţarea pe care acesta o ridică."
Situaţia din Mexic este foarte gravă. Aici, numărul victimelor este în creştere. Cursurile au fost suspendate în şcolile din capitala Ciudad de Mexico. Preşedintele mexican, Felipe Calderon, şi primarul din Mexico City, Marcelor Ebrard, şi-au suspendat programul oficial, pentru a gestiona situaţia de urgenţă.
Sursa articolului :
http://www.urbaniulian.ro/2009/04/25/epidemia-de-gripa-porcina-ar-putea-fi-cea-mai-devastatatoare-din-ultimii-100-de-ani/
sâmbătă, 25 aprilie 2009
Tort de clatite cu spanac
Sotul meu cand m-a vazut ca fac la clatite abia astepta sa infulece cateva clatite cu ciocolata si a fost foarte dezamagit cand a constat ca "stricasem " clatitele cu spanacul...dar... dupa ce a mancat prima portie a mai cerut inca doua :)
Asa ca mii de multumiri bubulinmania pt acesta reteta .
Petru clatite avem nevoie de :
- aproximativ 1 1/2 cana faina
- 3 uoa
- un praf de sare
- 2 cani de lapte
- 30 de grame unt - care se topeste in tigaie i apoi s eincoporeaza in coca de clatite
Pentru a castiga timp , in timp ce se coc clatitele pregatim spanacul .
Pt umplutura avem nevoie de :
- 400 -500 g de spanac ( prospat sau congelat )
- 200 g smantana
- aprox 1/2 cana lapte
- o lingura de faina
- o lingura pesmet
- o bucatica de unt
- 1 ou
- parmezan sau cascaval ras
- un pic unt
Se fierbe spanacul in apa usor sarata ( aprox 5- 6 minute dupa ce a dat apa in clocot ) . Se scurge de apa , se toaca si se amesteca cu jumatate de smantana, cu untul , laptele , fina si pesmetul si se pune la foc mic, amestecand in cand in cand , aproximativ 10 minute .
Adaugati conimente dupa gust : un praf se sare si /sau vegeta.
Se unge cu unt un vas de Jena si sezati pe rand o clatita , un strat de spanac , si tot asa pana terminati clatitele ; ultima trebuie sa fie clatita .
Deasupra se toarna amestecul format din smantana , ou batut si smantana si se presara o mana de parmezan sau cascaval ras.
Se da pentru 15-20 minute la cuptorul preincalzit, atat cat sa se inchege oul si cascavalul .
Este execelent cu rosii stropite cu putin ulei si piper
marți, 21 aprilie 2009
Ciocanele de pui in fulgi de porumb
Eu pregatesc intotdeauna pentru 4 persoane ; Daca va place reteta puteti adapta cantitatile in functie de necesitati .
Avem nevoie de :
- 8 ciocanele
- 2 oua
- 2 linguri faina
- 1 punga fulgi de porumb
- sare, piper
- ulei pentru prajit
Cum procedam:
Ciocanelele se curtata de piele, se spala si se usuca usor cu un prosop de hartie , apoi se condimenteaza si se lasa deoparte.
Intr-un vas amestecam bine ouale cu faina si un praf de sare.
Fulgii de porum ii sfaramam si punem o parte din ei pe o farfurie . Trecem apoi cate un ciocanel prin amestecul de ou , il tavalim bine prin fulgii de porumb si-i punem imediat in tigae la prajit , la foc mic.
Se rumenesc frumos si sunt foarte gustosi . Se pot servi doar cu o simpla salata , in functie de sezon sau le puteti alatura diverse garnituri .
Sufle de cartofi
Sufle- ul de cartofi este foarte bun indiferent daca il serviti ca si garnitura sau ca atare , insa neaparat sa nu lipseasca rosiile de langa el .
Avem nevoie de :
- 6 cartofi potriviti
- 3 oua
- 100 g telemea si 100 g cascaval sau, daca nu avem cascaval , 200 g telemea
- 1 pahar lapte
- 2 linguri margarina sau 2 linguri ulei
Cartofii se curata , se spala , se taie in patru felii pe lungime si se pun la fiert. De cand incepe apa sa clocoteasca, in vase obisnuite fierb in 20 -25 minute.
In timp ce fierb cartofii, intr-un castron dam pe razatoarea mare telemeaua si cascavalul. Apoi strecuram cartofii si ii pasam bine ca pentru piure.Adaugam si laptele si obtinem un piure. Peste
acest piure punem branza rasa si cascavalul, cele 3 oua batute bine si margarina sau uleiul .
Amestecam bine totul si apoi punem acest amestec intr-un vas de Jena sau o cratita simpla si il dam la cuptor , la foc potrivit.
Este gata cand e frumos rumenit , in aproximativ o ora .
marți, 14 aprilie 2009
Placinta cu mere ca la bunica
Dar sa lasam melacolia si sa trecem la treaba !
Pentru aceasta minunata placinta avem nevoie de :
- 1 kg mere
- 50 g gris sau pesmet
- 4 linguri zahar
- scortisoara
- 1 plic zahar vanilat
- 1 cana apa
- 1 praf de sare
- faina
- ulei cca 100 ml
Cum procedam :
Faina , sarea si apa se amesteca, framantandu-se bine. Se obtine o coca vartoasa, din care se intinde o foaie groasa cam de 1 cm . Peste aceasta foaie se intinde cu lingura o pasta obtinuta in 2 linguri faina amestecate cu 100 g ulei, apoi se ruleaza si se lasa pe masa la temperatura camerei cam 30 minute.
Intre timpt pregatim merele. Le spalam si le radem pe razatoarea mare. Apoi amestecam merele rase cu gris sau pesmet, scotisoara, zahar si zahar vanilat.
Din ruloul de coca pe care il avem taiem 4 bucati egale.Luam pe rand cate una din cele 4 bucati de coca din care intindem o foaie pe cat posibil dreptunghiulara ( mie nu prea mi-a iesit , dar a fost ok ) cat de subtire se poate. Cu cat mai subtire cu atat mai bine . Luati apoi 1/4 din compozitia de mere si intindeti pe suprafata foii apoi rulati . Ruloul rezultat il asezati in tava. Daca este mai lung decat tava il puteti taia in doua . Procedati la fel si cu celelalte bucati de coca . Mie mi-a iesit exact o tava de aragaz ( de mentionat ca eu am un aragaz mai micut ) ; dar chiar daca nu se umple tava nu este nici o problema .
Se pune tava la cuptorul incins dinainte , la foc mijlociu .
Placinta este gata in aproximativ 40- 50 minute .
Dupa ce scoate tava de la cuptor este necesar sa o acopertiti cu un prosop si lasati placinta se se raceasca in acest fel ; abia apoi o puteti portiona.
Avertisment: Ouă ieftine, dar cu hormoni
Peste 90% dintre ouăle comercializate în România conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive pentru sănătate. Înainte de a merge la cumpărături pentru Paşti, învăţaţi să deosebiţi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase.
de Oana Antonescu
13/04/2009
În România, aproape toate ouăle comercializate provin de la găini crescute în baterii, pe o suprafaţă mai mică decât o coală de hârtie şi hrănite cu furaje chimizate. Potrivit prof. doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, aceste ouă conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive pentru sănătate. Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană a propus ca din 2012 ele să fie retrase de pe piaţă.
DESCIFRAŢI CODUL!
Avem şi opţiuni mai sănătoase, iar pentru a deosebi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase nu trebuie decât să interpretaţi cifrele inscripţionate pe ele. Astfel, pe lângă termenul de garanţie, oul este inscripţionat şi cu un cod de cifre (uneori mai puţin lizibil), pe care nu ar trebui să îl trecem cu vederea, pentru că el oferă informaţii foarte importante cu privire la calitatea produsului.
Există patru categorii de ouă care, potrivit reglementărilor UE, pot fi comercializate. Această clasificate se face în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor de la care provin ouăle, iar marcarea respectă standardele europene.
Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Concret: ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii şi reprezintă, din păcate, peste 90% dintre ouăle comercializate în România.
Ouăle care provin de la găini crescute pe sol sunt marcate cu cifra 1, cele de la păsările dezvoltate în aer liber cu cifra 2, iar cele ecologice - cu 0. Acestea din urmă sunt cele mai sănătoase, subliniază profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Dar şi preţul ouălor ecologice este mai mare. În supermarketurile din ţara noastră se găsesc de obicei doar ouă de baterie şi ecologice. În ţara noastră, producţia de ouă de la găini crescute pe sol este foarte scăzută.
PROTECŢIA ANIMALELOR
Mai multe lanţuri de supermarketuri din Europa au renunţat deja la ouăle provenite de la găini crescute în baterii în favoarea celor de la găini crescute pe sol. Această schimbare vine şi ca urmare a presiunilor exercitate de organizaţiile pentru protecţia animalelor, care militează de mai mulţi ani pentru modificarea condiţiilor de creştere a găinilor. Aceste organizaţii susţin că tratamentul la care sunt supuse găinile este de două ori condamnabil: agresează păsările şi reprezintă un atentat la sănătatea consumatorilor.
Articol preluat din Jurnalul National : http://www.jurnalul.ro/stire-alimentatie-sanatoasa/avertisment-oua-ieftine-dar-cu-hormoni-504304.html
miercuri, 8 aprilie 2009
Ciorba de stevie
Ciorba de stevie se prepara foarte usor si intr-un timp scurt :30- 35 minute.
Avem nevoie de :
- 20 frunze de stevie
- 2 cepe
- 1 lingura vegeta
- 1 lingura ulei
- 1 lingura pasta de tomate
- 2 morcovi
- 1 legatura verdeata
- 50 ml smantana
Cum procedam :
In oala in care se va fierbe ciorba se va cali in ulei si putina apa ceapa tocata marunt impreuna cu morcovul ras pe razatoarea mare .
Dupa 3- 4 minite se adauga frunzele de stevie dupa ce au fost oparite si tocate. Se lasa sa fiarba 10-15 minute, se adauga vegeta si pasta de tomate, se mai fierbe 5 minute, se pune verdeata tocata marunt si se opreste focul . Se serveste calda, cu smantana .
luni, 6 aprilie 2009
Salata orientala
Avem nevoie de:
- 6 catofi fierti in coaja
- 3 oua fierte tari
- 1 ceapa mare
- 4 rosii
- 3 ardei
- 2 castraveti
- 2 linguri ulei
- sare
- 100 g masline
- cateva picaturi otet de mere
Se amesteca toate ingredientele , se pune uleiul, sare si putin otet si daca constatati ,ca mine ,ca ati ales un vas prea mic , rasturnati totul intr-un vas mai mare :) .
Amestecati si salata este gata !
sâmbătă, 4 aprilie 2009
Briose cu gem si nuci
Iata de ce avem nevoie :
- 2 oua
- 1 1/2 zahar
- 1 cana lapte sau apa
- 2 linguri ulei
- 1 plic praf de copt
- 3 cani faina
- 10-15 nuci pisate
- 2 plicuri zahar vanilat
- ~ 200 g gem
Amestecam praful de copt in faina si apoi punem toate celelalte ingrediente , cu execeptia gemului , si amestecam putin cu lingura .
Umplem pe jumatate formele de briose , pe care le ungem in prealabil cu putin ulei, punem cate o lingurita mica de gem pe centru si apoi completam formele cu aluat .
Atentie ! Nu umpleti formele complet deoarece briosele cresc .
Se dau la cuptor la foc mediu ; sunt gata cam in 40 de minute , dar eu le incerc intotdeuna cu o scobitoare .
Din aceasta compozitie mie imi ies 24 de briose .
Au fost pur si simplu devorate !
vineri, 3 aprilie 2009
Ciorba de pui cu legume
Avem nevoie de :
- 1/2 kg carne pui (tacamuri , aripi , nu conteaza )
- 2- 3 cepe
- 2 morcovi
- 1 pastarnac
- o punga de amestec legume pt supa
- verdeta : patrunjel , leustean
- bors ( de prefrat de casa)
- vegeta
- suc de rosii sau bulion
- obtional : fideluta
Cum procedam :
Spalam carnea de pui si o punem la fiert in apa fierbinte ;
Ceapa , morcovii si pastarnacul ii dam pe razatoare si-i punem sa se inabuse cu o lingura de ulei si 2 linguri de apa . Pt cine doreste poate sa caleasca putin legumele .
Cand s-au inmuiat adaugam o cana de apa si lasam sa fiarba la foc mic . Cand carnea de pui este aproape fiarta, punem supa si carnea peste legumele inabusite , apoi adaugam legumele congelate . Punem un pahar de suc de rosii sau o lingura bulion , adugam o cana de bors si potrivim gustul cu sare si vegeta .
Mai fierebem 5- maxim 10 minute .
La sfarsit adaugam verdeata tocata marunt si gata !
vineri, 27 martie 2009
Placinta cu ficatei
Avem nevoie de :
- 1 pachet foi de placinta
- 1/2 kg ficatei
- 1 cutie ciuperci
- 3 cepe
- o legatura marar
- o legatura patrunjel
- piper macinat
- sare
- 4 oua
- 3 linguri smantana
- aprox 100 g margarina
Ficaiteii ii spalam bine si ii punem la fiert , maxim 30 minute . Ciupercile le scurgem de zeama si le spalam cu apa rece . Dam prin masina de tocat ficateii impreuna cu ceapa si ciupercile .
Amestecam toate ingrdientele : mararul si patrunjelul tocate marunt , un praf de piper , 3 oua si smantana.
Ungem tava de aragaz cu margarina si punem 4 foi de placinta unse fiecara cu margarina , apoi punem jumatate din compozitia cu ficatei , apoi inca 4 foi unse fiecare cu margarina , punem si restul de compozitie si repetam procedura cu foile .
Cel de-al 4 lea ou il batem bine si ungem placinta pe deasupra .
Punem tava la cuptor , la foc mijlociu .
Este gata cand se rumeneste frumos . Dupa ce scoateti tava din cuptor o acoperiti cu un prosopel pt o jumatate de ora .
Are un gust excelent si este buna atat calda cat si rece .
marți, 17 martie 2009
Prajitura de mere cu gris
- 1 cana zahar
- 1 cana gris
- 1 cana faina
- 1 cutie iaurt (250 g)
- 1 1/2 kg de mere
Iata cum procedam :
Merele se spala, se rad, se presara cu scortisoara si se lasa deoparte.
Intr-un bol se amesteca faina cu zaharul si grisul .
In tava unsa cu putin ulei punem o cana din acest amestec apoi un strat de mere si tot asa...
Deasupra se pune iaurtul si se baga la cuptor la foc potrivit . Cuptorul se incinge inainte .
Sunt gata cand se rumeneste frumos ; se scoate tava si nu se taie pana nu se raceste .